EHBO kit en medicatie op reis juni 25, 2018 – Posted in: blog, Uncategorized

eva fruit

Goed en gezond eten is belangrijk op vakantie.

Ziek worden op reis is geen pretje. In een ander land waar je misschien de taal niet spreekt al helemaal niet. Met de hygiëne nemen ze het in sommige landen ook niet zo nauw. Het is daarom altijd handig om een kleine reisapotheek bij je te hebben. Ik heb twee EHBO sets uitgezocht. Een basis pakket en een uitgebreide set.

Het kleine EHBO setje bevat 9 basisartikelen voor eerste hulp bij ongelukken. Het is altijd handig om pleisters, alcoholdoekjes en een pincet bij je te hebben.

In de uitgebreide EHBO set zitten ook naalden. Mocht je in het buitenland geholpen worden met bijvoorbeeld een wond. Let er dan op dat de naalden altijd schoon zijn. De naalden moeten uit een onbeschadigde verpakking komen. Als je hier niet zeker van bent kan je vragen of ze jouw eigen naalden kunnen gebruiken.

Op een van mijn reizen was ik heel erg blij dat ik een EHBO set bij mij had. Ik liep namelijk tegen een cactus op. Wat was ik blij met mijn pincet. Meteen even de boel kunnen ontsmetten en weer door kunnen gaan. Wat ook erg handig is om even voor je zelf te bedenken welke medicatie je wel eens nodig hebt. In sommige landen heeft bepaalde medicatie een andere naam. Een kleine voorraad bij je hebben kan erg fijn zijn. Ik heb even op een rijtje gezet wat ik altijd bij mij heb:

ORS middel – ORS heeft mij al verschillende keren uit de brand geholpen. Ik ga ook nergens heen zonder ORS. ORS helpt tegen uitdroging. Ik heb op vakantie nogal moeite om voldoende te drinken en daar kan je echt heel ziek van worden. Het middel bevat een suiker en zout samenstelling die er voor zorgt dat je lichaam deze verloren stoffen en water weer opneemt. Het is altijd beter voor je lichaam om goed te eten en te drinken dan het nemen van ORS. Probeer kleine dingen te eten met zout en suiker en drink vooral veel water. Cola kan ook zeker helpen!

backpackkit-careplus-EHBO-uitgebreid-600x600

Paracetamol – Paracetamol is pijnstillend en koorts remmend. Paracetamol geeft meestal geen maagklachten. In het buitenland heet dit middel niet overal paracetamol, daarom is het handig om dit vanuit Nederland mee te nemen.

Laxeermiddel – Het is best normaal dat je stoelgang anders is tijdens een reis. Het is misschien warmer, je ritme is wat van slag en misschien zorgt de lange reis wel voor stress. Wil je graag van je verstopping af, dan kan een laxeertablet geen kwaad, zolang je dit niet te lang en te vaak doet. Het is wel verstandig om veel vezels te eten. Drink ook vooral voldoende water!

Diarreeremmer – Diarree hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar kan wel erg vervelend zijn op reis. Meestal gaat diarree vanzelf weer over en levert dit geen problemen op zolang je genoeg drinkt en eet. Als dit probleem niet snel weg gaat zal ik een dokter opzoeken.

Betadine – Dit is een ontsmettend middel. Je kunt het voor allerlei wondjes en beschadigingen van de huid gebruiken. Het verlaagd de kans op infecties. Bij een erge wond of als de geïnfecteerd is, zoek dan een doter op. Het is handig om wat wattenstaafjes mee te nemen zodat je dit middel makkelijk op kunt smeren.

Reisziekte tabletten – Reisziekte is de verzamelnaam van wagen-, zee- en luchtziekte. Ik heb veel last van reisziekte, vooral op een boot. Daarom neem ik altijd een doosje Primatour mee op vakantie. Bij reisziekte wordt in het slaap- en waakcentrum in de hersenen de stof histamine vrijgegeven dat het braakcentrum prikkelt. De werkzame stoffen in Primatour zorgen ervoor dat het braakcentrum niet wordt geprikkeld, zodat de verschijnselen die met reisziekte gepaard gaan, achterwege blijven. Primatour werkt na een uur.

Bescherming – last but not least, bescherm jezelf tegen de zon en insecten. Vooral in landen waar Malaria voorkomt is smeren met DEET het enige middel dat je kan beschermen. Bescherm jezelf tegen de zon. Ook als je al lekker bruin bent en denk niet meer te verbranden. De zon is altijd gevaarlijk voor je huid. Misschien wel de grootste en meest gehoorde fabel is dat wanneer je zonnebrandcrème gebruikt niet bruin wordt en veel mensen zich daardoor niet insmeren. Dit is echt grote onzin! De werking van de hoge factor van een zonnebrandcrème is dat het schadelijke straling tegenhoudt, dus je huid wordt wel bruin maar verbrandt niet. Lekker insmeren dus met minimaal factor 30!

 

EHBO set

EHBO set uitgebreid